Sorana Leru, co-fondator MiSo Architects, despre provocările întâlnite în designul de interior & digitalizarea serviciilor

august 27, 2024

MiSo Architects este un studio de arhitectură de interior cu sediul în București și Brașov, fondat în 2014 de către Mihaela Tampiza și Sorana Leru. Cu fiecare proiect, MiSo Architects își propune să găsească soluția optimă pentru fiecare spațiu și beneficiar în parte, abordând tematici de design contemporane și adaptându-le la particularitățile locuirii beneficiarilor. Preocuparea arhitecților și designerilor MiSo Architects este conturarea unor spații de locuit unice, armonioase și funcționale.

Despre abordarea MiSo, provocările cel mai des întâlnite, sau digitalizarea serviciilor ne vorbește mai multe Sorana Leru, Co-fondator MiSo Architects și arhitect de interior.

Dacă ar fi să facem o radiografie a companiei MiSo Architects, cum ar arăta ea? Care sunt cele mai căutate servicii din portofoliul dumneavoastră și ce caracteristici le diferențiază de cele ale competiției?

MiSo Architects este singurul studio de design interior din România cu sedii în două orașe, București și Brașov, locații în care oferim un serviciu premium de amenajări interioare la cheie. Acesta se adresează clienților ocupați, persoanelor care apreciază fiecare minut al timpului lor și nu doresc să aibă contact cu stresul șantierului, pe care îl presupune amenajarea unei locuințe sau a unui spațiu de închiriat.

Cum ați descrie abordarea MiSo asupra designului de interior? Este una mai tehnică, sau mai creativă și mai liberă?

Atunci când vorbim despre design de interior, ne gândim la spații care reflectă din plin personalitatea celor care le populează, la interioare care alimentează sentimentul de apartenență, materializate prin funcționalitate, calitate și bun gust.

Proiectele noastre sunt definite de un stil funcțional și autentic, în care tehnologia, esteticul și natura se îmbină în mod armonios într-un rezultat final unitar și spectaculos.

Folosim din plin culori și texturi pe care avem grijă să le armonizăm cu personalitatea și pasiunile beneficiarilor, însă nu ne temem de interioare monocrome ce induc o stare de relaxare și mindfulness. Rezultatul final în amenajările noastre este designul timeless.

Cât de importantă este crearea propriul stil? Cum echilibrați acest lucru cu nevoile individuale ale clienților sau ale proiectului?

Prima etapă a procesului nostru de proiectare este cea de On-Boarding, în care parcurgem cu clientul toate etapele contractului nostru, discutăm tema de proiect pe baza unui chestionar foarte detaliat în care acesta ne oferă răspunsuri legate de spațiul pe care dorește să îl amenajeze, detaliem hobby-uri, funcțiuni, discutăm despre bugetul disponibil și în ce anume dorește să investească mai mult sau mai puțin, analizăm moodboarduri și imagini inspiraționale.

Cu ajutorul acestei etape putem porni la drum pentru a realiza conceptul de design potrivit fiecărui beneficiar în parte. Bineînțeles că toată amenajarea va purta semnătura stilului nostru, dar clienții noștri, au ajuns la MiSo tocmai pentru că sunt pe aceeași lungime de undă cu noi.

Care sunt proiectele cheie MiSo?

Avem mereu proiecte preferate și iconice, dar acestea sunt înlocuite anual de unele noi, mai spectaculoase, mai deosebite, fiind mereu în pas cu tendințele și cu evoluția tehnologiei. Momentan în topul nostru sunt amenajările Nighfall, The White Peony şi Nomad.

Nomad Apartment

Nomad Apartment

Nomad Apartment

Rainforest

Rainforest

Ce ați fi vrut să se știe despre MiSo, dar din diferite motive, încă nu se cunoaște?

Noi credem că suntem destul de deschise și comunicăm mult cu cei care ne urmăresc. Poate nu se știe faptul că suntem o echipă exclusiv de fete momentan, dar fără să urmărim asta, fiind oricând deschise pentru a echilibra balanța de gen.

Ce dă gustul într-o lucrare? Dacă ne-am referi la ea ca la un fel de mâncare e simplu, o reglezi din sare și piper. Aici cum stau lucrurile?

Personalitatea și energia clientului, cu siguranță.

Fiecare proiect reprezintă, cu siguranță, o nouă aventură. Ați putea să ne împărtășiți câteva provocări pe care a trebuit să le confruntați în proiectele cele mai recente?

Provocările pe care le întâmpinăm cel mai des sunt legate de întârzierile de predare ale dezvoltatorilor, termene de livrare depășite pentru produse și neseriozitatea celor care montează sau execută. Din păcate, nu am găsit încă soluții ideale în acest sens, dar ne asigurăm de fiecare dată că lucrurile sunt gestionate până la final pentru un rezultat optim.

Investiți în digitalizarea serviciilor? Ne puteți da câteva exemple de tehnologii digitale implementate recent și cum acestea îmbunătățesc experiența clienților?

Tehnologia VR este ceva la care lucrăm în ultimele luni și pe care dorim să o implementăm, astfel încât să le oferim clienților noștri posibilitatea de a-și vizualiza amenajarea încă din faza de proiectare, într-un mod extrem de realist.

Tendințele de design sunt într-o continuă evoluție. Cum vă asigurați că munca dvs. rămâne relevantă într-o industrie cu ritm rapid? Căutați în mod activ inspirația și, dacă da, unde o găsiți?

Suntem mereu în căutare de idei și soluții noi pentru proiectele noastre, participăm anual la conferințe și expoziții de profil și împărtășim cât de des posibil impresii cu colegii noștri de breaslă. Târgul de la Milano este pe lista noastră în fiecare an.

Ce v-ar plăcea să vedeți mai mult în acest domeniu?

Echipe specializate pentru finisaje și detalii fine, pentru că venim de multe ori de la Milano cu idei deosebite, dar ne lovim de problema că există foarte puțini care le pot implementa.

Sorana Leru și Mihaela Tampiza

Cum integrați practici de sustenabilitate și ce inițiative sau măsuri luați pentru a vă minimiza amprenta asupra mediului, menținând în același timp creșterea afacerii?

Promovăm materialele naturale în amenajările noastre, acestea având un ciclu de viață mult mai lung și mai valoros. De asemenea, încercăm pe cât posibil reciclarea materialelor și a mobilierului vechi, aici având de multe ori susținerea furnizorilor.

Care este o fațetă importantă a designului de interior pe care oamenii o ignoră adesea?

Mulți clienți ajung la noi după ce s-au lovit de complexitatea procesului de amenajare, pentru că încep șantierul singuri și își dau seama pe parcurs că este mult mai amplu decât și-au imaginat. Bineînțeles, recomandarea noastră este să pornească de la început de drum cu un arhitect de interior, acesta le va ușura viața extrem de mult, le va salva timp și bani.

Care este un lucru despre industria designului pe care ați fi vrut să-l știți înainte de a începe afacerea?

Importanța partenerilor de încredere, aici fiind vorba în principal de furnizori de materiale și echipe de șantier. Aceștia sunt vitali pentru modelul nostru de business.

În opinia dumneavoastră, ce investiții în sectorul construcțiilor sunt de maximă urgență?

Calitatea și responsabilitatea implementării în construcții, aș spune în prima fază. La nivel de investiții, aparatura de ultimă generație se vede la nivelul detaliilor în final, spre exemplu la mobila pe comandă.

Privind către viitor, ce se arată la orizont pentru MiSo Architects? Există planuri de a vă extinde echipa sau aria de servicii, sau aveți deja proiecte la care trebuie să lucrați?

Avem multe proiecte în lucru, dorim să ne menținem mereu în frunte și să creștem organic și sănătos către topul studiourilor de design interior la nivel național, sau cine știe, să depășim granițele.

Nightfall Duplex

Nightfall Duplex

Spice

Loona Suite Bucharest

Etoile

Urmăriți proiectele și activitatea MiSo Architects pe:
Website| Facebook | Instagram

Toate fotografiile aparțin: (c) MiSo Architects