Un fond al Băncii Centrale a Ungariei intră pe piața rezidențială din România

iunie 25, 2024

Pe scurt:

  • Optima Investment intră pe piața rezidențială din România
  • Se va construi un complex mixt de birouri și locuințe
  • Două blocuri cu 238 de apartamente

Pe larg:

Administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, Optima Investment, și-a anunțat intrarea pe piața rezidențială din țară un un proiect de câteva sute de apartamente. Acestea vor urma să fie construite în București de către Globe Trade Centre (GTC), dezvoltatorul imobiliar al cărui acționar majoritar este.

Proiectul va fi amplasat pe Zona Expoziției, unul din cele fierbinți puncte de pe harta imobiliară romanească, atrăgând investiții de o serie de milionari români. În 2020, Optima Investment a achiziționat de la gigantul amercian Lone Star pachetul majoritar de acțiuni Globe Trade Centre, fiind una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare a acelui an la nivelul Europei Centrale. Compania a primit autorizație să construiască încă din 2018, în spatele centrului expozițional Romexpo, incluzând 3 clădiri de birouri cu o suprafață totală de 50.000 mp cu o investiție de 130 de milioane de euro.

Revenire pe piața dezvoltatorilor imobiliari după o pauză de 15 ani

Acum, însă, dezvoltatorul planifică modificarea autorizației de construire pentru doar o clădire de birouri cu o suprafață de 17.000 mp, ulterior completată de două blocuri de locurințe cu un total de 238 de apartamente. S-au redus, totodată, și numarul subsolurilor dedicate locurilor de parcate, de la patru inițial la doar două niveluri subterane. Astfel, costurile de construcție vor fi reduse semnificativ. Complexul de apartamente este numit Spatio.

Complexul mixt de locuințe și birouri va fi construit pe un teren cumpărat de la compania deținută de fondul de investiții Bluehouse Capital, pentru suma de 10.5 milioane de euro. Acest lot face parte din fosta fabrică Grivița din spatele Romexpo, care a fost vândută pentru 72.9 milioane de euro în 2007, reprezentând unul din cele mai scumpe terenuri tranzacționate în România.

Din cei care și-au exprimat intenția sau au construit hoteluri, clădiri și sute de apartamente în această zonă, se numără Ion Țiriac, Dan Sucu, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, sau Valentin Vișoiu.

Portofoliul GTC este momentat concentrat pe clădiri de birouri, iar acest proiect reprezintă revenirea pe piața dezvoltatorilor imobiliari după o pauză de peste 15 ani.

Toate pozele aparțin: (c) GTC