Pe scurt:
- peste 15,000 de locuințe din România au primit certificare de clădire verde cu o valoare de 3 miliarde de euro
- o clădire verde funcționează pe baza a 4 principii: eficiență, utilitate, durabilitate și confort.
Pe larg:
Între 2014-2024, mai mult de 15,000 de locuințe din România au primit certificare de clădire verde, valoarea lor ridicându-se la aproape 3 miliarde de euro, potrivit Romanian Green Building Council (RoGBC). Președintele RoGBC și CEO NAI România, declară că țara noastră se află printre piețele cu o investiție sporită în astfel de clădiri.
“De la cumpărători, dezvoltatori, bănci sau diverși finanțatori, cu toții sunt interesați de clădiri verzi. Nu există clădire de birouri construită fără certificare verde, iar în curând nu vor mai exista proiecte rezidențiale fără îndeplinirea acestor criterii,” mai spune acesta.
Conceptul de clădire verde funcționează pe baza a 4 principii: eficiență, utilitate, durabilitate și confort. Acestea se regăsesc atât în modul de construire a clădirii, dar și în stilul de viață pe care îl implică. Construirea unei astfel de clădiri reprezintă totodată minimizarea aspectelor ce pot afecta mediul, de la teren, materiale de construcție, deșeuri, instalații, și până la orice formă de vegetație, fie în exterior sau interior.
Cele mai cunoscute metode de evaluare a clădirilor verzi sunt BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) și LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). BREEAM este prima certificare stabilită la nivel mondial, încă din 1990, iar LEED își are originea în Statele Unite, bazându-se pe reducerea consumului de emisii de dioxid de carbon, eficiența energetică, și îmbunătățirea calității aerului in interiorul clădirilor.