Unde va fi construit noul stadion de 80 de milioane de euro al Iașului?

iulie 3, 2024

Pe scurt:

  • Un teren în interiorul unei parcele de 45 ha
  • 100 de milioane lei pentru demararea lucrărilor
  • După revizuirea și actualizarea proiectului tehnic, va fi lansată o procedură de achiziție publică
  • Drumul de pe latura estică va fi construit de investitorul Prime Kapital

Pe larg:

Noul stadion din Iași va fi construit pe șes Bahlui, chiar în imediata apropiere a complexului ERA, acolo unde a avut loc una din edițiile festivalului Afterhills. Pentru acest proiect, Primăria a alocat un teren în interiorul unei parcele de 45 ha.

S-a transmis că Primăria are la dispoziție 100 de milioane lei pentru demararea lucrărilor, bani care au fost împrumutați de la BRD. Deși necesarul de finanțare a întregului proiect este de patru ori mai mare,  municipalitatea speră să atragă fonduri inclusiv de la bugetul de stat. Însă momentan trebuie revizuit și actualizat proiectul tehnic, iar mai apoi va fi lansată o procedură de achiziție publică.

Despre terenul de 45 de ha, știm că face parte dintr-un lot de 5 parcele ale Primăriei, pe care și le-a adjudecat în urma unui proces cu Primăria Miroslava. Municipalitatea deține acum 110 hectare în zona șes Bahlui-Cicoarei.

De menționat este că drumul de pe latura estică a amplasamentului stadionului va fi construit de investitorul Prime Kapital de la complexul ERA. Protocolul este în curs de semnare, iar drumul va avea doar două benzi de circulație.

În prezent, singura conexiune cu drumul european de la amplasament este pe lângă complexul ERA, pe ruta deja realizată.